Pyszności z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie pyszne, chrupiące, maślane, o strukturze listkowej. Któż z nas go nie lubi? Jest pracochłonne w wykonaniu, ale możemy je kupić także w każdym sklepie. Świetnie sprawdzi się, gdy trzeba wyczarować coś pysznego w krótkim czasie. Dziś przedstawimy kilka pomysłów jak wykorzystać ciasto francuskie w postaci szybkich do wykonania przekąsek.

Ślimaczki z pieczarkami

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • pieczarki 400 g
  • cebula
  • olej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pieczarki oraz cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Smażymy na oleju doprawiając solą i pieprzem. Następnie studzimy.

ciasto francuskie

Ciasto rozwijamy z rulonu. Nakładamy na nie  pieczarki i zawijamy wszystko jak roladę, wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy w 1 cm kawałki. Kawałki układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia i polanej oliwą. Pieczemy w piekarniku w tem. 200ºC, przez około 15 minut, aż do zarumienienia się.

ciasto francuskie

 

Paczuszki ze szpinakiem

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • ok. 200 g mrożonego szpinaku
  • ½ opakowania sera feta
  • oliwa do smażenia
  • 3 ząbki czosnku
  • średnia cebula
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • jajko do smarowania

 

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i  podsmażamy na oliwie.Do zeszklonej cebuli dodajemy drobno posiekany czosnek i szpinak, smażymy do miękkości. Fetę kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.Ciasto francuskie kroimy w kwadraty Na każdy kwadrat nałożyć  wystudzony farsz,  i dokładnie zlepiamy brzegi, łącząc rogi  ze sobą tak, aby powstała paczuszka . Całość posypujemy sezamem, makiem lub przyprawami. Każdy kwadrat  smarujemy rozbełtanym jajkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika (termoobieg) i piec ok. 20 minut (do zrumienienia).

 

ciasto francuskie

ciasto francuskie
Z ciasta francuskiego możemy oczywiście przygotować również słodkie przekąski np. rożki z brzoskwiniami.

Rogaliki z brzoskwiniami

Składniki

- ciasto francuskie
- brzoskwinie w puszce
- jajko
- cukier

Przygotowanie
Ciasto kroimy na większe kwadraty, w moim przypadku wyszło ich osiem, ale równie dobrze można zrobić mniejsze i będzie więcej.
Na każdy z kawałków kładziemy 1/4 brzoskwini składamy na pół w trójkąt, zlepiamy i smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Następnie przenosimy wszystkie kawałki na blachę.  Wkładamy do piekarnika na około 15 minut w 200 stopniach.
Smacznego!

ciasto francuskie

2 odpowiedzi do tematu “Pyszności z ciasta francuskiego

Dodaj komentarz

Przeczytaj inne:
0957632b8f633a203035ffedb20adf11cbc1115f
Usta – jak dbać?

Usta - jak dbać? Usta jest to bardzo ważna część ciała. Nie dość, że znajduje się na najbardziej widocznej części...

Zamknij