Kiszona kapusta

Kiszona kapustaKiszona kapusta znana jest z wielu właściwości leczniczych już od tysięcy lat!
Wbrew pozorom nie obciąża naszego układu pokarmowego,wręcz go leczy,dotatkowo jest niskokaloryczna,polecana dla osób odchudzających się.
Ta potrawa jest ulubienicą naszych Babć,dlaczego więc warto włączyć ją do swojego jadłospisu ?

Historia
Kiszona kapusta swój debiut miała już w pismach Hipokratesa,
jednego z najwybitniejszych prekursorów współczesnej medycyny.
Najbardziej jednak znana stała się podczas wypraw,słynnego podróżnika Jamesa Cooka.
W tamtych czasach podczas długich podróży szkorbut dziesiątkował marynarzy,na co idelanym rozwiązaniem okazała się kiszona kapusta-dzięki łatwości przechowywania i dużej zawartości witaminy C.

Właściwości zdrowotne
Dlaczego kiszona kapusta jest lepszym rozwiązaniem niż świeża ?

  • Jest łatwiej strawna,przyśpiesza przemianę materii,oczyszcza przewód pokarmowy.

Bakterie mlekowe wzmagają perystaltykę jelit przyśpieszając pasaż jelitowy, likwidują zaparcia, przywracają prawidłową mikroflorę jelitową po antybiotykoterapii i działają wzmacniająco na nasz system odpornościowy. Kwas mlekowy zakwasza środowisko jelita więc działa toksycznie na mikroorganizmy patogenne m.in. na drożdżaki odpowiedzialne za częste zakażenia grzybiczne.

  • Jest bogatym źródłem witamin młodości-witaminy C, witamin z grupy B, witaminy K, A i E. Zawiera przeciwutleniacze, które oczyszczają organizm z nadmiaru wolnych rodników.

  • Bogata jest też w związki manganu, cynku, wapnia, potasu, żelaza i siarki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

  • Wzmacnia system imunnologiczny.

  • Pomaga w odbudowie tkanki kostnej.

  • Wzmanica mięśnie,głównie serce.

  • Ma mało kalorii,jest więc polecana dla osób odchudzających się,dodatkowo reguluję przemianę tłuszczową i obniża cholesterol.

  • Działa antystresowo,odżywia komórki nerwowe.

  • Poprawia wygląd skóry,włosów i paznokci.

  • Często stosowana jest jako lek na kaca,pomaga w detoksykacji alkoholu. 

Kiszona kapusta-jaką kupić,jak samodzielnie przygotować?

Zachęcałabym to samodzielnego kiszenia kapusty,nie jest to trudne,a przyniesie więcej korzyści.Kupna kapusta zazwyczaj jest chemicznie kiszona,kwasem askorbinowym,który wypłukuję naturalną witaminę C.

Proces kiszenia

Pokrój cienko średniej wielkości białą kapustę,dodaj dwie starte marchewki,2 łyżki soli,która jest niezbędna w celu wytworzenia soku z kapusty w trakcie ugniatania.Ugniataj kapustę rękoma,dopóki puści sok,jeśli nie jest wystarczająco soczysta dodają niewielką ilość wody.Przełóż całość do szklanej miski i dociśnij talerzem,tak aby kapusta zanurzyła się w soku .Połóż na górę talerz o średnicy mniejszej o 1 cm od średnicy miski.(Ponieważ fermentacja to proces beztlenowy kapusta wystawiona na działanie powietrza będzie gnić,zamiast się fermentować.Szczelina pozwoli na uwalnianie gazów fermentacji.)Talerz obciąż ciężkim przedmiotem,aby kapusta była zanurzona cały czas w soku.Przykryj całość ręcznikiem papierowym i trzymaj w ciemnym pomieszczeniu około tygodnia.

Kupna kiszona kapusta-jaką wybrać?

Jeśli zdecydujemy się na kupno kapusty kiszonej,zwróćmy uwagę na jej wygląd.

Naturalnie kiszona jest jasna,elastyczna i lekko kwaśna,natomiast ta sztuczna jest żółta,wiotka i bardzo kwaśna.

 

Dodaj komentarz

Przeczytaj inne:
sowka10
Stylizacja – inspiracja, vol II

Chcecie pomysł na jesienny zestaw? Ta stylizacja Wam pomoże! :) Stylizacja idealny na jesień - ciepły, wygodny, wpasowujący się perfekcyjnie...

Zamknij