Golonka pieczona w piwie- przepis wg. Macieja Kuronia

Przedstawiam najlepszy przepis na golonkę o jakim do tej pory słyszałam.
3 porcje (zależnie od wielkości golonek od 3 do 6 osób)
SKŁADNIKI:
  • 3 golonki
  • kilka ziemniaków
SKŁADNIKI NA ZALEWĘ:
  • 3 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • sól
Golonki oczyścić i dokładnie umyć. Włożyć je do sporego garnka, zalać wodą, tak aby były w całości  zakryte. Dodać wszystkie przyprawy i dosolić do smaku.

Golonkę gotować 2 godziny.

SKŁADNIKI NA BEJCĘ:

  • 1 szklanka piwa
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka pieprz
  • sól
Czosnek rozetrzeć z solą. Składniki bejcy wymieszać ze sobą. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki.
Naciąć w kratkę skórę na golonkach . Bejcą natrzeć dokładnie golonki i ziemniaki i wyłożyć je na blaszkę. Resztą bejcy polać mięso i ziemniaki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni niewiele ponad godzinę.
SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Przeczytaj inne:
8_362_LOU105CD
Farben Lehre – Achtung!

Niedawno była premiera nowej płyty "Achtung!" zepołu Farben Lehre. Uważam osobiście, że płyta jest genialna. Zespół zgromadził do niej liczną...

Zamknij